Bejelentkezés demóra telefonon Telefon: (+36 20) 94-29-750

Sense Audió Manufaktúra

MÉG MAGASABBRA... Ez az első igény áll a Sense mögött. A legjobb elérhetetlen, de törekedhetünk rá, hogy közelítésünk jól sikerüljön. A mi hangdobozunk: 25 mm vastag ívesen formált rétegelt lemezhéjból épül fel, Accuton Cell Concept kerámia membrános hangszórók kerülnek beépítésre. India alma, francia dió, makasszár, vagy egyéb igényes furnérozás, magasfényű poliészter polírozott lakkozás, adekvát a keresztváltó és kábelezés, talp és csatlakozó...


AHOGY ÖN SZERETNÉ... Ezt a nagyon jó hangdobozt a személyenként eltérő zenehallgatási preferenciákra szabjuk. Választható a hangszórókészlet, kábelezés, akár az ízléséhez hangolhatjuk a keresztváltót és szobához, amit persze előre megmérhetünk...


MEGMUTATNI... A formai kialakítás követi a csillapítást alig igénylő, lélegző keresztmetszetet (air-flow), de pl. a méretezett megdöntés és ívelt előlap, az Accuton fejlesztőjével, Dirk Vaehsen-nel konzultálva formálódott, hogy az új Accuton Cell Concept hangszórói még jobban érvényesülhessenek. A kerámia membrán inspirálta, hogy a SENSE hangdobozaink logói művészkeze által készülnek kerámiából, Pécsett a Zsolnay városában...


SOKKAL KEVESEBBÉRT... hasonlítsa össze...

Sense Audió Manufaktúra |

Sense Audió ManufaktúraNem előzmény nélküli a történet. Tizenéves koromban építettem első hangdobozaim, melynek egyik érdekessége az volt, hogy elcsatolt előlapot alkalmaztam. Eltelt azóta majd negyven év, ma azt is másképp csinálnám...
SENSE nevet, pontosabban és bővebben a Sense audió manufaktúra elnevezést kapta ez a mostani projekt (érzék – érzékeny – megérez). Egy nagyon jó hangsugárzó megépítésére vágytam, túlzásoktól mentesen, de integrálva mindazt, amit mai fejemmel helyes iránynak gondolok, ebben az esetben és méretben három utas elrendezésben.
Kecses állódobozt láttam szemeim előtt, masszív szerkezettel, nagyon csekély csillapítási szükséglettel. A doboz oldalfalai 25 mm vastag, ívesen táblásított, rétegelt lemez héjakból állnak, az előlap és a hátsó gerinc is multiplexből van. A timing és fázishelyességek érdekében a doboz hátradöntött és az előlap ívelt kialakítású.

Szerencsésebb lett volna az első perctől CAD-et alkalmazni, a papíron tervezett „vakrepülés” viszont jól sikerült, mármint elégedett vagyok, bár a kész eredménnyel együtt élve, ma talán itt-ott módosítanák egy-egy árnyalatot. A kivitelezés CNC alapú. A kb. 110 cm magas test belső térfogatából, a mintegy 40 literből 4,5 jut a középsugárzónak, annak kamrájánál – fent a jobb oldali képen láthatóan - döntött hátlapot alkalmazva.

A hangszórók vonatkozásában az Accuton hangszóróit választottam ki, elkötelezettségemről tanúskodik, hogy forgalmazói kapcsolatot sikerült velük kialakítani.


Döntések sokféleképpen jöhetnek létre. Számomra valahogy nem volt kérdés: az új Cell Concept sorozat biztos nagyon jó kell hogy legyen! A C90-re gondolva nem is értem, miért nem hangosabb tőle a sajtó meg az internet? Fantasztikusnak ígérkező mágneskör, hátra teljesen nyitott felépítés, laza felfüggesztés, titán tekercshordó a 80-as lengőhöz, tökéletes „nemkicsi-nemnagy” membrán, újfajta kosárkialakítás és felfogatás, a védőrács már széthangolt forgástest....bár lehetne olcsóbb, ami ennyire jó! A másik irányból visszanézve, megbocsájtható talán az a kérdés: drágának kell tartsuk ennyiért azt, ami ennyire jó?

Ehhez az új C25 dukál. Szintén zenész. Ezek a hangszórók olyan torzítatlanul muzsikálnak, akár egy elektrosztatikus, ráadásul magasabb hangerőre képesek és probléma mentesen illeszkedhetnek a mély szekcióhoz. Párját ritkító dinamika, pontosabban mikró- és makródinamika!


Az AV TREND ez évi kiállításán került sor az első bemutatkozásra

Az átvitelnél nem tartottam fontosnak, hogy harmincassal kezdődjön a búgóhang, izé, az a bizonyos...na tudják: alsó határfrekvencia, illetve eleve nem gondolkoztam nagy mélysugárzókban, már csak az előlap karcsúsága miatt sem, így végül két 173-asnak szavaztam bizalmat. Picit szerepet játszott ebben az is, hogy nem vágytam mindenből a legdrágábbra, ha értik mire gondolok? Több nagyon jó, tartalmas beszélgetésre nyílt lehetőségem az Accuton fejlesztőjével, Dirk Vaehsen-nel. Ezek során konzultálva formálódott, hogy az új Accuton Cell Concept közép- és magashangszórói vajon melyik bevált mélysugárzóval érvényesülnének optimálisan?A keresztváltás 240 ill. 2.600 Hz-nél történik, a belső kábelezésre amorf szerkezetű kábeleket használtunk fel.


A felület kialakításában nagyot lehet álmodni: india alma, francia dió, makasszár, vagy egyéb igényes furnérozás, magasfényű poliészter polírozott lakkozás (zongoralakk – színválasztás). A kerámia membrán inspirálta, hogy a SENSE hangdobozaink logói művész keze által készülnek kerámiából, Pécsett a Zsolnay városában...


Számomra fontos, hogy a zenét kell szolgálni. Szándékom szerint, manufakturálisan lehetne a személyenként eltérő zenehallgatási preferenciákhoz szabni hangsugárzót. Ez tág keretek között lehetséges, hisz választható a dobozméret, a hangszórókészlet, az egyén ízléséhez hangolhatjuk a keresztváltót és kábelezést. Meg persze a szobához, amit előre megmérhetünk... de ezt részletesen kifejteni - itt és most – szétfeszítené a kereteket.

vissza a lap tetejére

impresszum | feliratkozás hírlevélre | leiratkozás hírlevélről | kapcsolat